Szabó Magda: Abigél

Könyvajánló
Fekete Flóra
2018.04.06.
 

Szabó Magda a XX. század kiemelkedő alkotója, Kossuth-díjas író, költő, műfordító. Először költőként tevékenykedett, de nem engedték alkotni, művei nem jelenhettek meg. Ezután írta gyermek- és ifjúsági regényeit, mint például a Tündér Lalát. Freskó című regénye pedig hamarabb jelent meg és ért el sikereket Németországban, mint nálunk.

Az egyik legismertebb művészünk külföldön, munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták. Műveit számtalan nyelvre lefordították, többet közülük megfilmesítettek, színpadra vittek. 2017-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum nyitott egy Szabó Magda tárlatot, az írónő születésének századik évfordulójára. Hősnőit magáról mintázta élete különböző szakaszaiban.

Az Abigél a mai napig a legnépszerűbb regénye. A 2005-ös A Nagy Könyv vetélkedőben elnyerte a harmadik legnépszerűbb magyar regény díját. Lányregényként indul, ám a mű végére kalandregénnyé alakul át. Gina a regényben a szemünk előtt nő fel. Először nem érti, az ő drága apukája hogyan küldhette erre a szörnyű helyre. Mindenképpen szökni akar. Amikor ezt apja szemébe mondja, a tábornok elmondja Ginának az igazságot. Mindkettőjük élete veszélyben van, Gina azért került a Matulába, mert az intézmény egy erődnél is biztonságosabb. Itt vége szakad a gyermekkornak, a lánynak hirtelen fel kell nőnie.

A Matula kertjében áll egy lány szobra, kezében egy korsóval kezében. Ő Abigél. A matulás lányok, ha valamilyen bajuk van, egy papírra leírják bánatukat és bedobják a korsóba. Láss csodát, Abigél megtesz minden tőle telhetőt, hogy megoldja a problémákat, hiszen ő csodatévő Abigél. Amit nem tudunk a regény elején: vajon kit rejt ez a név?

Az Abigélből 1978-ban rendeztek négy részes tévéfilm sorozatot. A forgatókönyvet maga az írónő írta. Olyan nagy színészek játszottak a filmben, mint Ruttkai Éva, Básti Lajos vagy Garas Dezső. 2008-ban a Budapesti Operettszínház készített belőle musical változatot.

A regényt lefordították cseh, lengyel, német, lett, román, olasz és francia nyelvre is. Készült belőle hangoskönyv változat is. Ez a cikk végigjárja a film forgatási helyszíneit. Ha nálunk jártok, feltétlenül látogassátok meg Abigél szobrát.

A könyv megrendelhető itt.

A borító a 2007-es kiadásé, a fotó az 1978-as filmből van, a képen a Ginát alakító Szerencsi Éva.

Kedvcsinálóként nézzétek meg a film ajánlóját.

Ha kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com