Poket zsebkönyvek

Könyvajánló
Fekete Flóra
2018.04.13.
 

A Poket zsebkönyvek ötletgazdáii Vecsei H. Miklós színész, költő, író, műfordító és Grecsó Krisztián író, költő. Mindketten készítettek egy listát olyan könyvcímekből, melyeket fontosnak tartanak megismertetni másokkal is. A két lista alapján megállapodtak negyven címben, amelyeket folyamatosan ismerhetünk meg.

A címek között megtalálhatók lesznek a kortárs és a klasszikus irodalmi művek is, a hazai- és a világirodalomból egyaránt válogatva. Minden kötetnek lesz egy nagykövete. Ő egy olyan ismert és elismert közéleti személy, aki a fiataloknak iránymutatást adhat. Nagy feladattal nem jár ez a kinevezés, ahogy a szervezők fogalmaztak, csak szeretnie kell az illetőnek az adott művet.

A köteteket automatákból fogják árusítani. Minden automatában egyszerre minden cím megtalálható lesz. A könyvekért csak bankkártyával lehet majd fizetni. Mivel az automatákban nem lesz készpénz, reméljük, nem fogják őket megrongálni. A könyveken nincs haszon, annyiért árusítják majd, amennyibe az előállítási költségük kerül. Később a Poket honlapján az olvasók szavazhatnak, mely műveket szeretnék legközelebb olvasni. Jelenlegi tervek szerint havonta öt újabb kötettel gazdagodnak az automaták.

Mivel a projekt nonprofit, ezért minden automatának lesz egy támogatója. A támogató lehet egy fővárosi színház vagy kulturális intézmény, akinek a nevét viselni fogja. Egyelőre hét automatával indulnak, valamint lesz egy nyolcadik, mozgó automata. Ez egy mikrobusz hátuljában lesz, amivel a nyári fesztiválokat fogják végigjárni. Nemcsak magyar nyelvű könyveket fognak árusítani, hanem magyar szerzők angol nyelvre lefordított műveit is. A szervezők már dolgoznak azon, hogy ősztől minden egyetemi városban elhelyezhessenek egy könyvautomatát.

A fő célcsoport azok a fiatalok, akik tömegközlekedéssel utaznak. Ők utazás közben általában a telefonjukba mélyednek. A Pokettel azt akarják elérni, hogy a Facebookon történő céltalan böngészés helyett inkább irodalmi műveket olvassanak. A projekt a buszon, metrón, villamoson olvasás három jellegzetes problémáját orvosolja: a „pont nincs nálam könyv”-et, a „túl nagy ahhoz, hogy kézben tartsam”-ot, illetve a „nincs rá havonta többezer forintom”-at. Minden könyv 990 Ft-ba fog kerülni, ami nagyjából egy itthoni regény harmad- vagy negyed részének megfelelő összeg.

A kötetek különböző színűek lesznek, így szeretnék színesebbé tenni a tömegközlekedést. Emellett milyen jól mutatna, ha a zsebekből ezek a színes könyvek lógnának ki, a po(c)ket kifejezéssel erre utalnak. Egy könyv mérete megfelel egy iPhone telefon nagyságának. Én kinézetüket a Moleskine noteszekhez tudnám hasonlítani. Gumis pánt, beleragasztott könyvjelző, letisztult borítók.

A képek a projekt Instagram oldaláról származnak.

Még több érdekességért és további információkért látogassatok el a projekt hivatalos Facebook oldalára, illetve nézzétek meg imagefilm-jét.
 

 

Ha kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com