Ocskó Dávid: Az utolsó hal

Jégországban bármerre néz az eszkimó, minden csupa hó, csupa hideg, csupa jég.
Tehulum falu népe hetek óta éhezett már, mert nem tudtak halat fogni azok után, hogy a tenger elkezdett forrni.
Páran a faluból kétségbeesésükben úgy döntöttek, elmennek a bölcs Juthar sámánhoz, hogy segítsen nekik újra halat találni. A sámán a főzetének füstjébe tekintve azt mondta az eszkimóknak, hogy a meleg éghajlatú Tűzország lakói a hibásak a halak eltűnéséért. A
Tűzország magjában élő kazánfűtőmanók túlhevítik a föld magját, ezért felforrtak a vizek, amelyből kihaltak a halak. A sámán elmormolt egy varázsigét, majd azt mondta, hogy menjenek el a kazánfűtő manókhoz és tudják meg, miért fűtik túl a föld magját. Utolsó intéseként azt is hozzátette, hogy keressék az aranyalmafát.
Az eszkimók gyalogoltak hegyen-völgyön át, azonban nem találták az aranyalmafát.
Egyszer egy hatalmas vihar kerekedett, és minden csupa víz, csupa sár, csupa lucsok lett. Az ég heves villámokat szórt és belecsapott egy fába. Mégpedig az aranyalmafába. Óvatosan közelebb merészkedtek, és a fa odvában találtak egy aprócska házikót. Kinyitották a piciny ajtót, bementek, és egy tekergő csigalépcsőn lementek a Föld gyomrába. Ott aztán megpillantották a kazánfűtő manókat. Az eszkimók faggatni kezdték az apró munkásokat:
‒ Kedves kazánfűtő manók, mi az oka, hogy túlfűtitek a földet?
A legöregebb manó válaszolt:
‒ Kénytelenek vagyunk ennyit lapátolni, mert Tűzország lakói annyi műanyagot termelnek, hogy alig bírjuk betenni a Nagykazánba.
Amíg az eszkimók gondolkoztak, egy kígyó siklott ki a Nagykazánból és azt sziszegte:
‒ Fogjátok ezt a négy tojást és vigyétek az egyiket Délre, a másikat Északra, a harmadikat
Nyugatra, a negyediket pedig Keletre és keltsétek ki őket!
Az eszkimók így tettek, elmentek Nyugatra, ott kikeltették az első tojást, amiből felszállt egy parancs füst formájában: „Válogassátok a szemetet szelektíven!” A füst azonnal beszállt minden Nyugati Tűzországlakó fejébe. Ezután az eszkimók elmentek Délre, ahol az üzenet így szólt: „Hasznosítsatok újra mindent”!
Útközben elhaladtak egy tenger mellett, és érezték, hogy már hidegebb a vize. Ezt követően az eszkimók elmentek Keletre, ahol az utasítás így hangzott: „Helyettesítsétek a műanyagot”.
Az eszkimók végül elmentek Északra az utolsó rendelettel: „Használjátok a föld, a szél, a víz és a Nap energiáit!”.
Tűzország lakói megfogadták a kígyótojások tanácsát. A Kazánfűtőmanóknak jóval kevesebb műanyagot kellett a föld gyomrába lapátolniuk. Mire az eszkimók hazaértek Jégországba, addigra tengereik kihűltek és felszínüket újra jégtáblák borították. A sámán megjutalmazta az eszkimókat egy hallal. Az a hal azonban gyémántból volt. Amikor a gyémánthalat az eszkimók beleengedték a tengerbe, akkor minden pikkelyéből ezer meg ezer kis halacska lett. Így népesült be újra a tengerek világa és az eszkimó faluban többé már nem éheztek.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com